Πόλη των Χανίων

Τα Χανιά είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας και ίσως η πιο γραφική πόλη της Κρήτης . Στα Χανιά βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο του νομού καθώς και το λιμάνι της Σούδας, το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου.

Τα Χανιά υπήρξαν το σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών (Μινωικού, Ελληνιστικού, Ρωμαϊκού, Βυζαντινού, Ενετικού και Τουρκικού) με εμφανή τα ίχνη τους σε κάθε βήμα του επισκέπτη. Το παλαιό κομμάτι της πόλης είναι καλοδιατηρημένο και γοητευτικό, αλλά και το σύγχρονο ζωντανό και οργανωμένο.

Το ενετικό λιμάνι των Χανίων με τον Αιγυπτιακό φάρο αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης.

Στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί και να βρει εργαστήρια με είδη παραδοσιακής λαϊκής τέχνης όπως κεραμικής, αργυροχοΐας ,υφαντικής και κατασκευής παραδοσιακών μαχαιριών.


Ενδιαφέροντα αντικείμενα ελληνικής και κρητικής λαϊκής τέχνης μπορεί κανείς να δει με μία επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο ,στο Ναυτικό μουσείο Χανιών ,στο καλλιτεχνικό χωριό “ Βερέκυνθος” όπως και σε άλλους χώρους .

Πολλά από τα παραδοσιακά προϊόντα ,όπως τυριά ,παξιμάδια ,βότανα μπορεί να γνωρίσει και να δοκιμάσει ο επισκέπτης με μια περιήγηση στη Δημοτική Αγορά στην καρδιά της πόλης των Χανίων καθώς και στους γύρω δρόμους.

Η πολιτιστική ζωή στην πόλη των Χανίων είναι έντονη ,αφού οργανώνονται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου εκθέσεις φωτογραφίας ,ζωγραφικής , θεατρικές και μουσικές παραστάσεις και κινηματογραφικά και μουσικά φεστιβάλ ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες του έτους.
Επίσης πολλά παραδοσιακά πανηγύρια διοργανώνονται σε χωριά του νομού ,όπου ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την τοπική μουσική και χορευτική παράδοση καθώς και να δοκιμάσει την κρητική κουζίνα.
Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει σεμινάρια παραδοσιακών λαϊκών και κρητικών χορών κατά την παραμονή του στα Χανιά ,καθώς και μαθήματα παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

Στα Χανιά μπορεί να βρει κανείς εξαιρετικά εστιατόρια και μεζεδοπωλεία ,για να δοκιμάσει την κρητική κουζίνα που είναι γνωστή για τις μακροβιοτικές της ιδιότητες και στην οποία βασίστηκε η Μεσογειακή διατροφή. Πολλά όμως από τα παραδοσιακά πιάτα ,όπως για παράδειγμα το κρητικό μπουρέκι ή τα γεμιστά έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να τα δοκιμάσει αλλά και να τα παρασκευάσει ο ίδιος μέσα από ένα σεμινάριο μαγειρικής.

Τα Χανιά με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον του νομού αποτελούν ιδανική αφετηρία για εκδρομές τόσο στο βουνό όσο και κοντά στην ακτή. Μοναδικά ορεινά μονοπάτια, πανέμορφα φαράγγια με κορυφαίο το διασημότερο και βαθύτερο φαράγγι της Ευρώπης ,το φαράγγι της Σαμαριάς μπορεί να γνωρίσει κανείς συμμετέχοντας σε μία από τις πολλές εκδρομές που διοργανώνονται τόσο από τον ορειβατικό σύλλογο Χανίων όσο και από άλλες ομάδες στο νομό Χανίων. Ακόμα αξίζει να επισκεφθεί κανείς πολλά όμορφα παραδοσιακά χωριά αλλά και χώρους παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων όπως οινοποιεία, ζυθοποιεία, τυροκομεία κ.α.