Blog

Η ζωή μου

Gro Pedersen

February, 2019

Lexis

Γεννήθηκα στη χώρα του ήλιου του μεσονυκτίου και την πατρίδα των σκιών.
Γεννήθηκα κατά τη διάρκεια του πολέμου και έμαθα να φοβάμαι τα αεροπλάνα και τον ήχο του συναγερμού.
Σήμερα μ’ αρέσουν πολύ τα αεροπορικά ταξίδια και πετάω ευχαρίστως σε όλο τον κόσμο.

Όταν ήμουν πέντε χρονών έμαθα να διαβάζω. Άρχισα να συλλαβίζω ανάποδα τις πινακίδες του δρόμου και δεν καταλάβαινα τίποτα. Ύστερα έγινε καλύτερα.

Η οικογένειά μου έμενε σ’ ένα παλιό αρχοντικό μ’ ένα μεγάλο περιβόλι με δέντρα όπου σκαρφαλώναμε και κλέβαμε φρούτα. Το σπίτι ήταν κοντά στον ποταμό και μας άρεσε να κοιτάζουμε τα καράβια, να παίζουμε με παγοπέδιλα και να αρμενίζουμε πάνω στα κομμάτια του επιπλέοντος πάγου. Επειδή, έπαιζα με τα αγόρια τον περισσότερο καιρό, από τα 5, έγινα αγοροκόριτσο.

Στα 7 άρχισα το σχολείο κι έμαθα να γράφω με το δεξί χέρι και να λογαριάζω.
Στα 10 έμαθα να ράβω και να πλέκω. Μισούσα κάθε λεπτό και το μέλλον μου δεν θα ήταν πολλά υποσχόμενο. Μήτε μου άρεσε να μαγειρεύω. Η μητέρα μου ανησυχούσε πολύ.
Στα 12 άρχισα να μαθαίνω αγγλικά. Μου άρεσε πάρα πολύ.
Στα 14 πήγα στο γυμνάσιο κι άρχισα να μαθαίνω γερμανικά για τέσσερα χρόνια.
Στα 16 άρχισα το λύκειο κι άρχισα να μαθαίνω γαλλικά, αλλά μόνο για δύο χρόνια και μόνο την προφορική γλώσσα.
Στα 16 έφυγα στο εξωτερικό για πρώτη φορά. Μια περιοδεία με φίλες από τους προσκόπους. Πήγαμε στην Ελβετία, στη Γαλλία και στη Γερμανία. Μ’ άρεσε πολύ να ταξιδεύω, να βλέπω καινούριες χώρες, να βιώνω καινούρια έθιμα, να δοκιμάζω φαγητά και να ακούω ξένες γλώσσες.
Στα 19 έδωσα εξετάσεις και ταξίδεψα στις ΗΠΑ. Έμεινα στην Καλιφόρνια, έξω από το Σαν Φρανσίσκο, για μια χρονιά.
Εκεί άρχισα το Πανεπιστήμιο και σπούδασα αγγλικά, ισπανικά, ψυχολογία και παιδαγωγική. Ήθελα να σπουδάσω ψυχολογία μετά στη Νορβηγία.

Έγινα δασκάλα. Οι σπουδές ήταν πιο σύντομες (μόνο για δύο χρόνια αντί για έξι) και οι διακοπές πιο μακροχρόνιες! Δηλαδή, είχα πολύ χρόνο να ταξιδεύω!