Blog

Σκέψεις για το ρόλο της εκπαίδευσης

Leonardo Lacerda

February, 2019

Lexis

Η εκπαίδευση είναι το διαβατήριο για την ελευθερία. Αλλά η δημόσια εκπαίδευση είναι το κλειδί της ισότητας.

Μόνο μια κοσμική εκπαίδευση ποιότητας μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες κατά τις οποίες μια πραγματική ισότητα ευκαιριών μπορεί να υπάρχει.

Η απουσία μιας δημόσιας εκπαίδευσης ποιότητας στην Βραζιλία είναι κατά τη γνώμη μου η αιτία για τόσες πολλές οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες.

Στην Βραζιλία, οι φοιτητές της μεσαίας τάξης και των πλουσίων παρακολουθούν ιδιωτικά σχολεία.

Ο παιδικός σταθμός, το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο ποιότητας είναι συνήθως ιδιωτικά σχολεία, τα οποία ανήκουν κυρίως σε καθολικές θρησκευτικές εντολές.

Εγώ για παράδειγμα παρακολούθησα ένα δημοτικό σχολείο δομινικανών μοναχών.

Είναι περίεργο ότι εκεί τα καλύτερα πανεπιστήμια είναι δημόσια! Επομένως, μόνο οι πλούσιοι φοιτητές που κατάφεραν να πληρώνουν αρκετά χρόνια για την εκπαίδευση τους σε ιδιωτικό δημοτικό φτάνουν τους υψηλούς βαθμούς που απαιτούνται για την είσοδο στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Έτσι λειτουργούν τα εργαλεία της διαιώνισης των ανισοτήτων. Η Βραζιλία είναι μια χώρα με τη μεγαλύτερη ανισότητα στο κόσμο.

Ως συνέπεια μιας κακής εκπαίδευσης για τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού η Βραζιλία δεν προετοιμάζει τους πολίτες της να είναι ισότιμοι. Εκεί όπως μας έλεγε ο George Orwell «ορισμένοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους». Σε τέτοιες συνθήκες η ελευθερία δεν υπάρχει!